Ik kan geen mails verzenden, ontvangen gaat prima?

Dit probleem horen wij vooral veel bij klanten die gebruikmaken van de oude POP3 methode i.c.m. providers als Ziggo en KPN. De reden dat u geen mails over onze mailservers kunt verzenden heeft met de volgende redenen te maken.

Een standaard traditionele SMTP server maakt standaard verbinding met poort: 25. Deze poort wordt door providers als Ziggo en KPN geblokkeerd. Dit ter voorkoming van ongevraagde spam verzending over deze uitgaande poort via andere mailservers. Ze laten enkel hun eigen mailservers toe op poort 25. Deze beslissing van veel ADSL providers zet een blokkade op het gebruik van poort 25 op onze mailservers waardoor we vaak hier vragen over ontvangen dat onze klanten geen mails kunnen verzenden via onze mailservers.

Om hier toch een oplossing voor te bieden hebben wij poort 26 beschikbaar gesteld voor uitgaande SMTP e-mail. Dus u kunt in geval dat u tegen dit probleem aanloopt uw uitgaande SMTP poort wijzigen van poort: 25 naar poort: 26

Tevens is het belangrijk dat u voor uitgaande e-mail een SMTP verificatie aanzet zodat de uitgaande verbinding wordt geverifieerd met uw inkomende logingegevens of in elk geval uw e-mail adres en wachtwoord. Dit is ter voorkoming dat men zomaar mails kan verzenden ongevraagd over onze uitgaande e-mail server.

Mails die ik verzend komen bij de ontvanger in de spambox terecht?

Dit probleem kan met een paar factoren te maken hebben. Als eerste moet u weten dat de inhoud en woorden en bijlagen van een bericht dat u verzend een belangrijke rol spelen. Zo kunt u bijvoorbeeld geen .zip of .doc of .eml bestand verzenden als bijlagen wegens veiligheid tegen virussen en malware. Bijlagens kunt u daarom altijd het beste even inpakken met .rar extensie. Een prima en gratis programma om dit te doen is: WinRar.

Ook de woorden die u in een e-mail gebruikt zijn bepalend voor waar de mail terecht gaat komen. Bijvoorbeeld als u een blanke of 3 zinnige e-mail verstuurd of woorden gebruikt als: seks en viagra, deze woorden zijn namelijk voor veel scanners zwarte woorden omdat spam berichten meestal deze woorden en inhoud bevatten.

Tevens moet u ook weten dat geautomatiseerde mails zonder direct geldige afzender of met een bepaalde automatisch gegenereerde inhoud ook vaak als spam gemarkeerd worden.

Wat in elk geval helpt bij het voorkomen dat uw mails bij uw ontvangers in de spambox belanden is het activeren van SPF/DKIM records in uw CPanel. Deze record wordt toegevoegd aan uw DNS/MX record en zal de ontvangende server helpen bij het valideren van de echtheid van uw e-mail. Dit voorkomt dat berichten onderweg gewijzigd worden en de ontvangende server weet zo dat uw e-mail ook daadwerkelijk van een directe mailserver / mail cliënt afkomstig is.

 Om SPF records aan te zetten doet u het volgende:

  1. Login op uw CPanel.
  2. Ga naar de categorie: E-Mail.
  3. Klik op: verificatie.
  4. Hier kunt u: SPF en DKIM inschakelen.

Ik kan geen mails verzenden, ontvangen gaat prima?

Met de tegenwoordig standaard gekozen IMAP protocol voor het communiceren met een e-mail cliënt komt er een volgend probleem kijken: Bij het niet opschonen of het niet in de gaten houden van de webruimte van uw mailbox kan het voorkomen dat uw mailbox volloopt en u daar mogelijk ook een automatische melding van ontvangt. De reden dat uw mailbox online toch volloopt terwijl u het op de computer heeft staan heeft te maken met IMAP. IMAP laat alle e-mails op de server staan en geeft ze enkel weer in uw cliënt. Dit heeft voor en nadelen.

Voordelen:

  • U heeft altijd een kopie van uw e-mail berichten elders staan en bent dus niet afhankelijk van uw eigen opslagmedium.
  • U kunt eenvoudig e-mail accounts delen met meerdere apparaten en computers en mobiele apparaten. Dankzij IMAP wordt uw mailbox op alle apparaten hetzelfde bijgehouden.
  • Nieuwe computer of laptop? U vult uw login gegevens in en al uw e-mail staan er weer.

Nadelen:

  • Het kost meer opslagruimte.

Het kost inderdaad meer opslagruimte waardoor u mogelijk indien u het wel belangrijk vindt om uw e-mail zo lang mogelijk te bewaren meer opslagruimte nodig heeft en dus een groter pakket.

Indien u dat niet wilt of wilt voorkomen dat u huidige pakket volloopt dan kunt u in elk geval het volgende doen:

  1. Probeer zoveel mogelijk onzinnige e-mail die niet van belang voor u zijn te verwijderen.
  2. Maak de mappen: spambox en prullenbak leeg.
  3. Maak regelmatig via een export in uw e-mail programma een kopie van uw e-mail berichten.
  4. U zou kunnen overwegen om naar POP3 over te stappen maar dan is wel al uw e-mail toegewezen aan uw eigen harde schijf van uw computer en/of laptop.

U zult ten allertijden een e-mail van ons systeem ontvangen als uw e-mail account dreigt vol te lopen zodat u op tijd actie kan ondernemen om te voorkomen dat u geen e-mails meer kunt ontvangen.

Test de werking van uw e-mail account

Test uitgebreid de werking van uw e-mail account.

Lees het volgende artikel op onze blog: https://www.zenid.net/controleer-werking-e-mail-adres/#more-4879

U ontvangt geen e-mails meer? Welke stappen kunt u zelf ondernemen.

Indien u merkt dat u geen e-mail meer ontvangt op uw e-mail account dan is hier altijd een reden voor. In 90% van alle gevallen zal de afzender van uw e-mail bericht altijd een melding terug krijgen (een e-mail bericht van de server) met de reden van retour.

Meestal heeft dat 2 redenen:

  1. Mailbox full. De verzender krijgt een bericht terug dat uw e-mail box vol is. In dat geval raden wij u aan om in te loggen in uw CPanel. Aan de linkerkant bovenaan staat het gebruik van uw webruimte. Kijkt u even na of er nog voldoende opslagruimte is. Als dit het geval is kijk dan even onder: e-mail accounts of er voldoende quota is voor uw mailbox en of u bijvoorbeeld geen limiet van standaard 250 MB heeft verbruikt. Er staat ook per e-mail account achter hoeveel ruimte de mailboxen in gebruik hebben. En hoeveel u nog kunt gebruiken. Staat er 00 dan heeft u geen limiet op uw mailbox ingesteld voor het maximale ruimte wat er per mailbox gebruikt mag worden en in dat geval loopt de ruimte mee met uw algehele opslag van uw hosting account. Mocht u ondanks alles geen ruimte kunnen vrij maken neem dan even contact met ons op voor het upgraden van uw account. U kunt ook via mijn.zenid.net zelf een upgrade doen van uw account.
  1. Blacklist. Omdat bij shared hosting accounts alle klanten gebruik maken van een en dezelfde mailserver en hetzelfde IP adres kan het voorkomen dat u een melding krijgt dat de server op een blacklist staat. Dit kan gebeuren wanneer een klant te maken heeft gehad met spamproblemen of bijvoorbeeld een lek in een website. Hoewel we hier heel erg goed en streng op monitoren en diverse filters toepassen om dit tot een minimum te beperken kan het ondanks al die extra beveiliging toch eens fout gaan, want uiteindelijk ligt er ook een stukje verantwoordelijkheid bij de klant voor het goed schoonhouden en goed onderhouden van zowel gebruikte computer en website. Mocht het dus een keer gebeuren dat u een melding krijgt van iemand die u niet kan mailen omdat een van onze servers op een blacklist staan of u kunt niets verzenden omdat onze servers op een blacklist staan neem dan direct contact met ons op. Wij gaan dan de zaak onderzoeken en gaan kijken waar het probleem vandaan komt en dit oplossen met de verantwoordelijke. Uiteraard vragen wij ook een de-listing aan. U kunt dan meestal binnen 30 min. Weer e-mails verzenden en ontvangen

Ook kunt u een controle uitvoeren of uw e-mail account goed werkt en in orde is. U kunt op deze website: http://mailtester.com testen of uw e-mail account goed werkt. Indien alles groen is dan weer u dat alles betreft uw e-mail account in orde is om zowel e-mails te kunnen verzenden en te ontvangen. Zijn er velden rood? Neem dan even contact met ons op dan kijken we samen naar een oplossing voor uw probleem.

U kunt via deze website: http://www.dnsbl.info controleren of een van onze servers op een blacklijst staat. Typ uw domeinnaam in zonder http://www. Ervoor. Indien gewenst mag u als een van onze servers op een lijst staat (bolletje rood) dit doorgeven aan ons zodat wij een de-listing kunnen aanvragen. Als u zelf de kennis heeft mag u uiteraard ook zelf direct bij de betreffende website een removal aanvragen. Geef wel in alle gevallen even aan ons door dat u dit gedaan heeft, zo weten wij dat er problemen zijn met mogelijk een account op de server en dat verder onderzoek om herhaling te voorkomen noodzakelijk is.

U kunt ook uw eigen IP adres op deze website controleren om zo te zien of u eigen computer niet op de lijst staat. Als dat het geval is moet u direct een specialist inschakelen om uw computer te laten opschonen, dan bent u mogelijk slachtoffer van Malware of een virus.

Als het goed is staat uw eigen IP adres al standaard ingevuld in het veld: Quick Blacklist Check:

Mocht u ondanks al deze tips toch nog problemen houden met een e-mail gerelateerd probleem neem dan gerust contact met ons op.

 

Storingsnummer 24/7:  06-43707363
WhatsApp support:  06-43707363
Telefoon:  045-8887103 (ma-vr 9:00u-21:00u)

Of mail ons!
wij@zenid.net

© 2016 Zenid.net / webdesign & photography by 3DG-RECLAME.nl

back to top