13 mrt

Bij ons draait alles om continuiteit

Bij Zenid.net draait alles om continuiteit, of te wel mocht er een probleem zijn dan willen wij dat als eerste weten!

Wat u in uw dagelijkse gebruik van onze diensten niet ziet is wat er achter de schermen bij Zenid.net allemaal gebeurt om onze dienstverlening zo aangenaam mogelijk voor u te maken. Daarom geven wij u zo nu en dan een kijkje in onze keuken.

Wij doen er alles aan om continuïteit te waarborgen en ervoor te waken dat storingen tot een minimum beperkt worden en mochten deze dan toch eens optreden dan willen wij graag als eerste op de hoogte zijn. We proberen er alles aan te doen om te voorkomen dat onze klanten zelf tickets moeten gaan openen dat er problemen zijn.

Gelukkig helpt ons de techniek van tegenwoordig ons hier een handje bij.

Wij geven u een exclusief inzicht in de tools die wij hiervoor gebruiken.

  1. Observium – Is een in de cloud monitoring platform welke ons zeer snelle inzicht geeft op al het netwerkverkeer dat bij ons in het uit gaat, zo kunnen wij nauwlettend en snel zien indien er op een server abnormaal verkeer optreed zowel inkomend als uitgaand. Tevens kunnen wij via deze tool een hoop andere zaken snel controleren zoals opslag, cpu load, geheugen gebruik, kernel versies. en nog veel meer.

 

2. Al onze servers zijn voorzien van ConfigServer Exploit Scanner & ConfigServer Security and Firewall – Buiten dat deze geweldige software onze servers dagelijks zeer goed beveiligen tegen ongewenste personen en verkeer heeft deze ook andere bijzondere functies zoals het detecteren van uitgaande spamming, abnormale processen, hoge load op de processor en nog veel meer. We krijgen dagelijks meer dan 2000 berichten op een daarvoor apart ingericht e-mail account binnen. Deze worden elke dag doorgenomen en verwerkt.

3. Pingdom – Deze online monitoring dienst helpt ons bij het monitoren van onze servers en vooral de werking van Apache, mail, en MySQL. Indien er iets mis gaat en deze monitoring een bepaalde service niet kan benaderen dan krijgen wij hier per direct een SMS bericht van.

4. Pinguzo – Deze cloud dienst helpt ons vooral bij het monitoren van load op onze servers. Indien een proces abnormaal lange resources vasthoud op een bepaald proces voor bijvoorbeeld langer dan 15 minuten dan krijgen wij hier per direct een SMS van.

5. Patchman – Deze tool draait voor ons scans op alle servers en kijkt naar lekken in scripts zoals Joomla, WordPress enz. Deze tool zal zelf het lek dichten en de juiste file patchen om het probleem te herstellen of indien aanwezig malware en exploits verwijderen.

Maar er is veel meer!

Buiten al deze tools hebben wij diverse maatregelen genomen op al onze servers om software problemen tot een minimum te beperken en mocht er dan toch wat mis gaan dan hebben wij nog een stukje software die zal proberen een storing te voorkomen.

  • Zelf herstellende services – De meeste belangrijke services zoals: Apache, MySQL, Mail, zijn allemaal zelf herstellend en zullen bij een crash zelf een herstart doen.
  • Zelf herstartende servers. Indien een server een kernel panic detecteert dan zal de server zichzelf herstarten.
  • Loadalizer – Een zeer handig stukje software die zelf processen kan afbreken indien deze abnormaal en zeer lang en achter elkaar worden geopend op bepaalde gebruikers en/of processen.