11 nov

Server migratie van start (Live updates)

Zoals de meeste van onze klanten wel weten hanteren wij voor onze servers al meer dan 16 jaar servernamen als:

Alexia, Alicia, Amalia, Anna, Angela, Adinda, Adana, Amanda, Amira, Alissa, Andrea, Alina enz.

Hoewel dit nog afstamt uit een tijd dat wij ook een hele andere server hardware structuur hadden hebben wij wel altijd (16 jaar) deze namen aangehouden. Dit was vooral makkelijk om klanten sneller op weg te helpen als er specifieke vragen waren over de webhosting diensten en zo wisten klanten ons altijd snel te vertellen op welke server ze stonden zodat wij weer snel wisten op welke server wij moesten zijn! Ook bij storingen aan servers zowel softwarematig als hardware matig heeft dit ons altijd erg goed geholpen omdat we natuurlijk na 16 jaar alle servers uit ons hoofd kunnen.

Toch is het nu tijd voor veranderingen! We zijn nu 16 jaar verder en in deze 16 jaar is er vreselijk veel veranderd in webhosting land.

Inmiddels (en dat was technisch al veel langer zo) is er in de keuken van Zenid.net erg veel veranderd en maken wij al geruime tijd gebruik van nieuwe technieken en een nieuwe server infrastructuur waarbij vooral veel gewerkt wordt met private cloud oplossingen. Dit brengt vooral voor de klant als voor ons vele voordelen met zich mee. Voordelen in snelheid maar ook voor ons voordelen in onderhoud. Hier profiteert u als klant enorm van en deze nieuwe manier van werken zorgt voor nog betere ondersteuning voor de nieuwste hard en software op serverniveau welke u nodig heeft om van de modernste PHP technieken gebruik te maken.

Wat gaan we doen.

We gaan zoals reeds gezegd onze welbekende servernamen laten vervallen en deze gaan we opnieuw indelen in andere groepen. Zo gaan we vanaf nu werken met: cloud01.zenid.net, cloud2.zenid.net, cloud3.zenid.net enz. Dit geeft ons ook de ruimte om te blijven groeien.

Een leuk weetje wat betreft de oude namen is namelijk (en wellicht was u dat al opgevallen) dat wij altijd kozen voor servernamen met vrouwelijke namen welke beginnen met een A en eindigen met A dit was als een soort van grap/uitdaging en leuk idee 16 jaar geleden begonnen en hoewel we nog wel een paar namen kunnen verzinnen lopen we nu dan toch echt vast.

Wat verandert er voor u als klant?

Voor u als klant verandert er eigenlijk helemaal niets! Buiten dat u wel gaat merken dat onze servers nog sneller worden dan voorheen zult u er verder niet zoveel hinder van ondervinden en het vrijwel niet merken.

Wat echter wel gaat veranderen:

  1. Inloggen op webmail en CPanel en WHM kan nu niet meer via de hostname van de server en zal nu gedaan moeten worden door /webmail of /cpanel of /whm achter uw domeinnaam te zetten
  2. Inloggen op FTP met de hostname van de server zal nu gedaan moeten worden met de domeinnaam zelf.
  3. De server voor de inkomende en uitgaande e-mail zal niet meer de hostname van de server moeten zijn, deze moet vervangen worden met mail.uwdomeinnaam.nl zowel voor inkomende als uitgaande e-mail.

Worden er dan meer accounts op een server gezet?

Ja en nee 😉 In de praktijk was het namelijk al langer zo dat bijvoorbeeld de servers in groepjes van 4 op een core machine stonden. Dit is mogelijk omdat hardware van deze tijd vele male beter en sneller is dan ooit tevoren. We gaan deze indeling dus nu een stukje korter maken en de lijnen nog directer maken met de core machine. Dit levert voor de klant geen nadelen op. Juist voordelen! We hebben namelijk in onze keuken wederom de hardware vernieuwd en zo zijn servers nu voorzien van meer CPU kracht, meer werkgeheugen, en meer en snellere opslag.

Tevens is deze wijziging noodzaak omdat CPanel hun licentie prijzen extreem verhoogd heeft. Zie ook dit nieuwsbericht:

https://www.theregister.co.uk/2019/06/28/cpanel_price_hikes/

Wij willen deze kosten niet doorrekenen aan onze shared webhosting klanten en wij willen gewoon de prijzen blijven hanteren die wij al jaren toepassen. Dus we zijn opzoek gegaan naar een perfecte balans tussen kosten en voordelen voor de klant.

Het resultaat is: U betaalt dezelfde prijs, u krijgt meer performance!

Doordat wij een nieuwe indeling gaan hanteren en dus servers directer in verbinding staan met de core server worden ook voor ons onderhoud en update lijnen makkelijker en korter.

Dit zijn eigenlijk de belangrijkste dingen die er voor u als klant zullen veranderden.

Per wanneer van start?

We zijn inmiddels al begonnen met het overzetten van de bestaande oude servers naar het nieuwe platform.

Amalia, Alicia, Anna zijn inmiddels omgegaan naar cloud01.zenid.net

We zullen komende weken doorgaan met het omzetten van de rest van de servers.

Live update / tijdlijn

Hier kunt u Live volgen welke servers we al hebben omgezet naar welk nieuw platform:

Amalia <—> cloud01

Oud IP adres: 193.189.139.20
Nieuw IP adres: 193.189.139.24

Alicia <—> cloud01

Oud IP adres: 193.189.139.30
Nieuw IP adres: 193.189.139.24

Oude nameservers: ns3.zenid.net en ns4.zenid.net ns9.zenid.net ns10.zenid.net
Nieuwe nameservers: ns1.zenid.net en ns2.zenid.net en ns3.zenid.net

Anna <—> cloud01

Oud IP adres: 193.189.139.40
Nieuw IP adres: 193.189.139.24

Oude nameservers: ns11.zenid.net en ns12.zenid.net
Nieuwe nameservers: ns1.zenid.net en ns2.zenid.net en ns3.zenid.net

Belangrijk: Wijzigen nameservers en/of DNS verwijzing

Indien u zelf uw domeinnaam in beheer heeft dan is het van belang dat wanneer u hierboven bij de Live tijdlijn zelf uw IP adres of nameservers zult wijzigen naar het nieuwe IP adres toe en/of de nieuwe nameservers.